8.4.2021 15:02

Dlho som sem nič nenapísal. Text vždy píšem z prvej. Nevedel som čo napísať.
Mám pocit, že žijem dookola ten istý deň. Raz lepší a raz horší.
Ráno vstávam pred šiestou. Urobím nákup, deťom raňajky a pracujem na počítači. Uvarím obed, upracem kuchyňu, povysávam byt a chvíľu počúvam hudbu. Okolo 16:30 kráčam pešo do štúdia cca 50 min. Posledné dni veľmi nehrám. Telefonujem s kamarátmi alebo si pustím film a premýšľam. 19:30 kráčam domov. Každý deň ide plus mínus takto dookola.

Mám, ale novú aktivitu. Intenzívne pracujem na novej knihe rozhovorov s mojimi hudobnými priateľmi. Sú to veľmi náučné a inšpirujúce konverzácie (aspoň pre mňa).
Začal som s Eivindom Aarsetom. Bavili sme sa o detstve, hudbe, hudobnom biznise a filozofovali sme nad umením. Ďalšiu konverzáciu som viedol s Christianom Fenneszom. Netušil som, že hrával svadby, aby si zarobil na svoje prvé syntetizátory. Veľmi dlhý rozhovor bol aj s Adamom Holzmanom. Bavili sme sa o kapele Milesa Davisa a jeho nových projektoch.
Pat Mastelotto mi porozprával o svojich prvých kapelách, konkurzoch do všetkých slávnych kapiel a spomenul aj koncert King Crimson v Prešove. Veľmi vtipný rozhovor bol s Erikom Truffazom, ktorého nikdy neopúšťa dobrá nálada. Hollywoodsky skladateľ filmovej hudby John Van Tongeren mi porozprával o rokoch spolupráce s Hansom Zimmerom. Zbigniew Preisner o práci na hudbe k novému filmu s Mickey Rourkom a o jeho vízii v rámci budúcnosti filmovej hudby. Stále beží komunikácia s ruským avantgardným saxofonistom Sergejom Letovom. Prezradil mi, že pracoval na vládnom programe. Netušil som, že sa hudba dala kopírovať na RTG snímky…
Na budúci týždeň mám Zoom rozhovor so Stevenom Wilsonom. Veľmi sa teším.
Stále bežia konverzácie s hudobným kritikom Adamom Baruchom, Trey Gunnom, Zbigniewom Preisnerom, Beernhardom Wostheinrichom z Berlína a ďalšími. Písal som si s Rickom Coxom (gitaristom Jona Hasella). Bavili sme sa o Jonovi. Nevyzerá to dobre… 😦

Niektorí podľahli tejto kríze a nemali chuť sa ani rozprávať. Stratili motiváciu k tvorbe a čakajú, kedy to všetko skončí. Vôbec sa im nečudujem. V niektorých prípadoch je to zdrcujúce. Nechcem ich menovať.

Covid kríza má aj (drobné) plusy. Vzniknú veci, ktoré by za iných okolností nevznikli. Núti nás rozhodnutia prehodnocovať a pripravuje nás na post Covidové obdobie.

Arve Henriksen mi včera povedal, že sme pred tým boli voľní ako vtáci. Cestovali sme po svete, hrali sme koncerty a nahrávali muziku. Uvedomili sme si, aká je naša práca krehká.
Myslím, že v jednom rozhovore Miloš Forman povedal, že príliš veľa slobody môže človeku uškodiť pretože zlenivie. Niekedy je dobré pracovať pod tlakom. Ten nás niekde nasmeruje.



David

PODPORA STRÁNKY