27.8. 2017 10:38

Po mojom vystúpení na pražskom festivale Spectaculare (21. januára 2017), kde som sa s Arvem zoznámil a vymenili sme si kontakty,  som sa rozhodol ponúknuť naše vystúpenie Janovi Sudzinovi v rámci festivalu Hevhetia 2017. Jano mi vydal sólový album Notes from The Underground, ale nerád by som ho prezentoval sám. Bola by to skvelá príležitosť ozvať sa  Arvemu. Košice sú krásne mesto, Kasárne Kulturpark sú veľmi dobré miesto na koncert. Mohlo by to možno odštartovať zaujímavú spoluprácu. Jano Arveho pozval a dohodol dva koncerty:

24. augusta v Košiciach v rámci Hevhetia festivalu
25. augusta v Elektrárni Piešťany

Na tieto koncerty som nemal žiadnu špeciálnu prípravu. Arve je dokonalý improvizátor a ponúka veľmi pestrú paletu zvukov. Popočúval som si jeho sólové projekty, a naozaj, on uhrá sám na pódiu aj niekoľko hodín!

 

IMG-7131
Arve a ja, pár minút pred koncertom v Košiciach

Koncerty

Pred koncertom v Košiciach sme mali krátku zvukovú skúšku, ukázali sme si, čo kto zvukovo ponúka (hlasné zvuky, tiché zvuky, rytmické plochy, noise a prípadné sólové party) a zladili sme sa. Pripravil som si náradie, ktoré používajú Tony Levin a Pat Mastelotto. Priniesol mi ho Pat na pražský koncert King Crimson (14.9.2016). Poslal mi to po ňom Kevin Andrews z USA. Sú to špeciálne sláky a drievka.

Jano nám zabezpečil krásne ubytovanie v penzióne v centre Košíc.
Obidva koncerty dopadli výborne. Pre mňa osobne boli veľmi vyčerpávajúce. Dokázať v sekunde reagovať na tak skvelého improvizátora a vizionára akým je Arve, si pýta svoju dávku energie a koncentrácie. Vždy som si pred koncertom nachystal krátky plán a oznámil som ho Arvemu. Ten mi ho vždy na pódiu zmenil.
Napríklad, začnem hrať sám chromatické stupnice veľmi potichu a postupne budem volume pedálom pridávať hlasitosť. Do toho sa asi po dvoch minútach napojí Arve.
Situácia na pódiu bola ale úplne iná. Arve začal hneď hrať sám. Môj plán sa neuskutočnil. Bolo to ale úžasné!
Druhý koncert sa hral o trocha ľahšie, lebo som už ako-tak vedel, čo Arve ponúka, a ako reaguje na pódiu.

Môj dlhoročný talianský priateľ a trubkár Paolo Raineri Arveho veľmi obdivuje. Písali sme si správy, kde som Paola informoval o priebehu obidvoch koncertov.

 

Cesta s Arvem a Janom. 

Jano nás viezol z Košíc do Piešťam cez Prešov. Chcel som Arvemu ukázať mesto, kde bývam (a samozrejme neskôr položiť otázku, či si myslí, že by som sa mal odsťahovať niekam do zahraničia).
Jano robil celú cestu sprievodcu krajinou a jej históriou. Bol som veľmi prekvapený, koľko toho o Slovenku a jeho histórii vie. Pozval nás na tradičný obed. Bol to od neho vynikajúci a bezproblémový servis…
Niekde pri Žiline mi Arve zo zadného sedadla Janovho golfa navrhuje nahrať spoločný album.
“Začni, ak budeš mať čas, koncom roka pripravovať hudobné skice, a posielaj mi ich. Môžeme takto cez net nahrať celý album, Jano by ho mohol vydať”

WOW!!!!!!

Rozobrali sme aj môj konkurz u Stevena Wilsona. Inak, Steven chcel pôvodne osloviť Arveho na album To The Bone po tom, čo Jon Hassell povedal nie. Nakoniec ale Steven Arveho nekontaktoval.
Na situáciu ohľadom môjho konkurzu u Wilsona mi Arve povedal iba toľko:
“Všetko je pre umelca dobré, aj to, čo vyzerá byť zlé… Posúva ho to, a umelec má odkiaľ čerpať. Máš sa zle? Ak áno, tak to ber tak, že to je teraz, no zajtra to tak byť nemusí…”

Skladba Detonation s mojím sólom u fanúšikov vedie. Píšu mi ľudia z celého sveta a chcú, aby som ukázal na YouTube ako to sólo zahrať. So Stevenom si raz za týždeň prepošleme vtipné sms-ky.

V november by som mal hrať s Christianom Fenneszom!!!

21077359_1994619494103218_8919705698417860783_n
Arve, Jano Sudzina a Tomáš Čižmárik po košickom koncerte.

 

Otázka?

“Arve, myslíš, že by som mal odísť žiť niekde do zahraničia? Je to potrebné a prospešné v roku 2017? Myslím, v dobe internetu…”
“Ja bývam vo Švédsku, v meste, kde nie je nikto, s kým by som mohol hudobne spolupracovať. Mám tam rodinu a svokrovcov, ktorí sa starajú o deti, keď ja a manželka cestujeme. Myslím, že je dôležité pracovať na sebe čo najviac. Hľadať nové zvuky, spôsoby hry, vytvárať si hudobný denník. Dnes sa vieš s kýmkoľvek kontaktovať cez internet a spolupracovať, ak je chuť a chémia. Myslím, že je lepšie, ak máš rodinu, ostať tam, kde to pre ňu nebude záťaž. Starí rodičia postrážia deti a ty môžeš cestovať. Myslím si, že pri komplikovanom živote hudobníka je najlepšie svojim rodinným príslušníkom hlavne eliminovať stres. Nový jazyk, nová škola, nové prostredie, ďaleko od starých rodičov, to je stresu príliš veľa…
Skús možno Berlín na pár týždňov, je tam výborná scéna a energia, no nie sú tam veľmi peniaze…”

 

Možno raz. Radšej by som tam hral so Stevenom Wilsonom pre veľké publikum… Ozvem sa mu, či nemôžem na jeho turné hrať  krátke sólové vystúpenia.