18.4. 2020 17:18

Včera mi môj fínsky kamarát Toni Nordlund poslal ukážku z albumu jeho nového projektu. Nahral som mu do jednej skladby gitarobassu a nejaké processingy gitary. Album vychádza 30.4. Už som celkom zabudol na môj výlet do Fínska v roku 2016. Bol to krásny týždeň. Koncerty, workshop a nahrávanie s Viktorom Sagforsom a Toni Nordlundom. Dúfam, že si ešte spolu zahráme. Pamätám si pristátie v Jakobstaad. Lietadlo sa odrazilo vo vetre od pristávacej dráhy. Bolo to hrozné.

 

Album s Arve Henriksenom sa vyvíja celkom dobre. Sme v produkčnej fáze. Mal by ho nakoniec mastrovať Helge Sten. Veľmi sa teším. Je to vynikajúci hudobník a mastroval skoro všetky Arveho albumy. Dokáže nám z hudby urobiť “3D” zvuk. Vypichnúť všetky nuansy. Nahrávanie tohto albumu je pre mňa veľmi plodné. Arve ma dostal do polôh, v ktorých som nikdy nebol. Dokonca posunul prácu na svojom albume a venoval sa naplno nášmu albumu. Mal to byť pôvodne môj album, no Arve mi napísal: “Daj na obal aj moje meno.”

Snímka obrazovky 2020-04-18 o 5.20.34 PM

Začal som nahrávať s Michalom Kořánom. Cítim sa trocha vystrieľaný z nápadov a začínam mať pocit, že sa stále opakujem. Práce s Arvem je náročná. Vyžaduje veľa tvorivosti.
Hudba k dokumentárnemu filmu o Gotike je odovzdaná. Film by mal ísť čoskoro v TV.

Veľkú noc som strávil s rodinou vo Finticiach v rodičovskom dome. Spev vtákov skoro ráno je neskutočne krásny. Na niekoľko pokusov o piatej ráno sa mi ho podarilo nahrať. Nahrávať takéto zvuky vôbec nieje ľahké. Nájsť správnu polohu pre mikrofón a dúfať, že naňho nesadne nejaký živočích. Nahrávku som nazval The sound behind the hause – Zvuk za domom. Má 52 min a stiahlo si ju niekoľko ľudí, ktorí si v karanténe púšťajú túto vtáčiu sympfóniu.

Nahrávka

IMG_9346
Komara má na stole tiež niekoľko skladieb. Teda skíc, ktoré dávame do kopy. Je to pre mňa veľmi nepohodlná práca. S bubeníkom som rád v jednej miestnosti. Robiť riffy takto na diaľku mi veľmi nevyhovuje. Som intuitívny hudobník. Všetky moje triá tvorili spolu. Komara album vznikol z improvizácii v štúdiu.
Uvidíme, čo z toho bude. Pomáha nám Adrian Benavides. Dáva skice produkčne do kopy.

IMG_9437

Dne sme s otcom kúpili nový grill a dal som si 3O km na bicykli za Veľký Šariš. Je to super trasa. Stále je bohužiaľ vidieť ľudí, ktorí nenosenie rúška berú ako rebelstvo a my, čo ich nosíme sme ovce. To moje som si spálil so žehličkou. Tieto časy vyplavili na povrh veľmi veľa informácii o ľuďoch. FB je ako čistička odpadových vôd.

Keď bolo dobre, albumy ste nekupovali. Keď boli koncerty, šlo niečo lepšie v telke. Keď je zle tak vám treba hrať zadarmo do počítača, aby sa zachránila kultúra… Tak, ako to vlastne je…?

 

IMG-6527