24.10.2020 02:14

Moja nespavosť ma núti stále premýšľať. Otvoril som si môj starý denník a hľadal som v ňom zápisky, ktoré som si písal v rovnakom čase. Chcel som si porovnať obdobie súčasnej Korona krízy s tým, čo som prežíval pred desiatimi rokmi.
Boli to časy ilegálneho vylepovania plagátov po nociach. Internet bol v plienkach. Sledoval som gitarové sóla Johna Scofielda a kreslil som si na papier tabulatúry podľa videa. Dal som výpoveď v práci. Chcel som sa venovať iba hudbe. Urobil som si kapelu v Budapešti, kde som príležitostne chodieval na skúšky. Adam Marko na bicie a Gergo Baranyi na basu. Bola to veľmi silná rytmika. Písal som scenár k filmu Stretnutie.

V nedeľu mi bude 37 a pri čítaní si uvedomujem, že som stále rovnako naivný a plný nadšenia…

2010

18.10. 2010 20:10

Pozrel som si film “It might get loud”. Sú v ňom traja gitaristi. Gitarista z White Stripes, U2 a Jimmi Page z Led Zeppelin. Hovoria o svojich začiatkoch a celej svojej hudobnej ceste. Každý sa trápil, pracoval a veril svojmu snu. Milovali hudbu. Utvrdilo ma to v tom, že človek ak má vôľu a nadšenie tak dokáže urobiť naozaj veľa. Žiaden kompromis! Pri pozeraní filmu som mal obrovskú chuť hrať. No musím vydržať do zajtra. Hráme s David Kollar Project v Malbo Caffe v Košiciach. Všetko je presne tak ako má byť. Chlapci prídu z Budapešte na otočku. Teším sa.

20.10.2010 00:34

Došiel som domov z koncertu v Košickom Malbo caffe. Bolo to niečo strašné. Je to klub v budove internátu. Bolo tam cca 40 ľudí. Som rád, že aspoň toľko. Vstupné bolo 1euro. Bolo mi jasné, že to bola lacná zábava pre obyvateľov internátu. Skoro vôbec nám netlieskali. Bol to podnik pre ožraných študentov. V podstate sme ich vyrušovali. Veľmi zle som sa cítil na pódiu. Mal som chuť koncert zrušiť a vykašľať sa na celé moje hranie. Po koncerte nám majiteľ klubu doniesol 120 euro. Ostalo nám len ledva na benzín. Dohodli sme sa na 250 euro! Môj manažér Martin Hlavatý sa dohodol s majiteľom na tomto kompromise, aby sa koncert vôbec odohral. Nebaví ma už hrať za takýto honorár v týchto dierach. Mám rozbité topánky a nemám peniaze na nové! V práci som dal kvôli hudbe výpoveď. Musím sa viac venovať filmom a urobím asi druhú kapelu.

O ROK NESKÔR

18.10. 2011 03:44

Nemôžem spať. Bolí ma hrdlo a mám upchatý nos. Dnes o 14:00 príde
Gergo Borlai a Gergo Baranyi. Máme skúšku v otcovej skúšobni. Zajtra hráme náš prvý koncert v Christianii. Mám poriadny strach. Z hrania s Borlaiom a hlavne či to finančne vykryjem. Mal som odložené nejaké peniaze no musel som zaplatiť byt a telefón. Na Borlaia som si ešte odložil. Gerga Baranyiho musím vyplatiť zo vstupného v Prešove a v Bystrici.
Práve idú správy. Padla vláda pre Euroval.
Prerobili sme spálňu na detskú izbu a v Davidkovej izbe máme spálňu. Konečne nespíme v obývačke. Je to moje nočné útočisko pred nespavosťou.

India Czajkowska mi má naspievať jednu skladbu do anglického dokumentu Veroniky Mikalovej – Roxanne. Teším sa z toho! India je skvelá! Budeme mať na nete spoločnú nahrávku. Oplatilo sa s KOVEBO vyrábať krátke filmy a zároveň sa na nich učiť robiť filmovú hudbu. Je tu prvý malý job! Je síce zadarmo, ale veľa sa naučím.
Veľmi ťažký týždeň je predo mnou.


Ukážka z filmu Roxanne




Na Youtube existuje nahrávka z koncertu v Bystrici.




23. 10. 2011 / 05:21
Prvé turné s Gergőm Borlaiom dopadlo výborne. Je to veľmi vtipný a skromný človek. Pred prvou skúškou som ho čakal v Prešove pred otcovou skúšobňou.
Mal pricestovať s basákom Gergőm Baranyim. Mal som riadnu trému. Baranyimu tiež nebolo všetko jedno, pretože Borlai je v Maďarsku legenda. Mali hrať spolu prvýkrát práve v našom triu.

Hrať s Borlaiom nie je jednoduché. Hrá veľa polyrytmov. Poprosil som ho, aby mi na to dal nejaké cvičenie. Pripravil mi bicie v MIDI formáte 4/4, rytmus 60 bpm. Postupne v ňom pridáva polyrytmy. Trvá to asi desať minút. S tým musím vydržať hrať napríklad motív zo Smoke on The Water. Takto si zocelím rytmus a istotu v ňom. Po turné ma pozval k sebe domov do Mátry. Malý skromný starý dom s obrovskou záhradou a saunou. Od rána do rána sme počúvali Franka Zappu, pili všetko, čo mal doma. Priebežne sa k nám pridával Borlaiov sused z dediny „pigg killer” (zabijak svíň). Mal obrovské prasa Szilvi. Vždy, keď sme vyšli na záhradu, začala Szilvi nahlas krochkať, skákať a prišla až k plotu. Gergőa veľmi dobre poznala. Ďalší večer nám
z nej „pigg killer” priniesol klobásy… Urobili sme jej video requiem. Na to dorazil lokálny MacGyver. Vyrobil Gergővi z dreva ďalší rytmičák. Nerozumiem ani slovo, ale je tu výborne a sranda. Na stole klobásy, Jack a polyrytmy.

25. 10. 2011 / 12:00
Mám narodeniny. V Prahe, v predajni Terryho ponožky, majú posledný kus knihy Andreja Tarkovského Zapečetěný čas. Musím ju mať. Tarkovského život je pre mňa veľká inšpirácia.

27. 10. 2011 / 23:09
Dotelefonoval som s Borlaiom. Vyzerá to tak, že urobíme projekt s jeho priateľkou Andreou Ladanyi. Andrea je v Maďarsku veľmi známa choreogra a. Pozval by som aj Indiu Czajkowsku, ktorej hudba a hlas vo filme Summer love (Karel Roden a Val Kilmer) ma veľmi zaujali. Gergő mi tvrdí, že moja originalita nie je vo fusion jazz, ale práve vo zvuku, ktorý robím, a vo feelingu. Občas hrám na gitare ináč ako gitaristi, s ktorými hrá a ktorých počúva. Práve to ho na mne baví. Skúsime to v multimediálnom projekte Artrance. Hrať úplne ináč. Tam vidí moju cestu.
Z Gergőa sa stáva môj najlepší kamarát.




KOVEBO dostupné filmy a ukážky

KOVEBO – Kollar-Verner-Bošnák bola tvorivá skupina, ktorá viedla nekonečné debaty o filme a hudbe. Ja a dvaja mladí chlapci z Ruska a Ukrajiny (16 a 18). Spontánne sme natáčali filmy v okolí Prešova. Hudbu som nahrával na Skype mikrofón do počítača. Postupne sme investovali do zvuku a obrazu.
Boli sme veľmi aktívny do roku 2010. Vystupovali sme s prezentáciami filmov so živou hudbou po celom Slovensku, ale aj v Krakowe a Prahe. V Prešove sme organizovali prvý a posledný ročník filmovéhu festivalu Bastion Film festival (na hradbe za Františkánskym kostolom) spolu s PKO. Postupne sa naše cesty rozišli.
Filmov sme natočili viac, no netuším, kde skončili.

Herostratos
Natočené podľa poviedky Jean Paul Sartra.
Bol som producent, autor hudby a herec (spisovateľ).


Rana z milosti
Jedno-záberový film. Bol som producent, zvukár a autor hudby.

Labyrint osudu
Na tomto filme som pracoval ako producent, zvukár, herec (hral som kukláča a pána na úrade práce) a ako autor hudby.

Vidíme vás
Spolupracoval som ako autor hudby.


Witness
Na tomto filme som spolupracoval ako producent, zvukár, pomocný kameraman, autor hudby a herec.

Stretnutie
Film s legendárnym Ivanom Palúchom. Bol to náš posledný film. Bol som producent, zvukár a herec s mojím synom Davidkom. V súčastnosti k tomuto 50 minútovému filmu hrávam sólo koncerty.
Scenár tu.