16:16
3.4. 2020

 

Práve som dorazil k sebe do štúdia. Chodievam sem každý deň peši cca 50 min. Už viac, ako tri týždne nahrávame s Arve Henriksenom album, ktorý by vôbec nevznikol. Práve, keď sme spolu telefonovali a dohadovali sa, čo budeme v Prahe na krste albumu hrať, mi napísal organizátor, že sa to ruší. Hneď na to sa zrušil aj môj koncert s Erik Truffaz Quartet v Bratislave a koncert k filmu Stretnutie v Prahe.
Samozrejme sme si hneď povedali o koľko peňazí sme prišli. Mal som v priebehu troch dní 3 koncerty (dnes ich už mám zrušených 9). Začali sme sa smiať, že to nieje možné. Arve začal rušiť letenky a ja objednávku na auto z požičovne. Pár dni sme pozorovali správy a písali si.
Dostal som nápad… Nahrajme album, ktorý by nevznikol. Mali sme hrať koncerty a určite by nikoho z nás nenapadlo nahrávať nový album. Arve vydal v novembri 4 vinyl a ja v decembri Sculpting in Time. Ďalší album by som plánoval možno na 2021. Chcel som hrať koncerty k albumu a filmu Punk je Hneď. Stihol som odohrať len 2 predstavenia.

Pustil som sa do práce. Arve mi poradil, aby som na barytónovej gitare začal robiť orchestrácie. Nerozumel som, čo presne odomňa chce… Poradil mi, aby som začal  improvizovať po 2 minúty do štyroch stôp. Hrať 2 minúty improvizácie, potom ich vypnúť a nahrať pod nich ďalšie dve minúty… Týmto spôsobom som nahral štyri stopy a pustil som si ich naraz. Ak tam bolo niečo zaujímavé tak som to použil a začal na tom stavať. Vzniklo niekoľko zaujímavích vecí, ktoré by nikdy nevznikli. Dostali sme do čistiacej fázy, v ktorej máme 19 skladieb. Ideme ich rôzne spájať a produkovať. Neviem či som na niečom takto ťažko makal. Bola to úplná frustrácia. Vôbec som nevedel, čo idem robiť. Práca s vedomou náhodou… 2-3 minúty hudby denne po 5-7 hodinách práce.
Do procesu sa zapojil aj Pat Mastelotto, ktorý je tiež doma v karanténe. Poslal mi 2 hodiny improvizácii na bicích z kampov Crimson v NY. Niečo som z nich vystrihol a použil na album s Arvem, no nakopol ma na nové skladby pre KOMARU. Nahodil som nejaké skice, na ktorých postupne pracujeme.
Ozval som sa aj Trey Gunnovi, ktorý sa ponúkal nahrať niečo do môjho albumu s Arvem. No Corona v Seattli spôsobila veľké ťažkosti a Trey sa nejako neozýva. Nahrávky, čo som mu poslal už vlastne niesú aktuálne. Menia sa zo dňa na deň. Arve veľmi usilovne produkuje, dohráva a hlavne spája veci, ktoré by mňa nenapadli. Som veľmi vďačný, že s ním môžem spolupracovať. Arve je pre mňa chodiaca hudba.

Včera som si písal s Christianom Fenneszom. Je zatvorený doma vo Viedni. Zrušilo sa mu zatiaľ 16 koncertov. Chcel počuť niečo z mojej novej hudby s Arvem. Poslal som mu zatiaľ dve skladby. Možno sa zapojí aj on. Nechcem, ale tlačiť na pílu. Po našom spoločnom koncerte v BA mi povedal, že sa mu moc nechce nahrávať a s novým albumom meškal 3 roky. “Ja som jaskynný muž David. Ležím doma, pozerám filmy a varím…” smial sa.

Mal som hovor aj s Erikom Truffazom. Erik bol veľmi frustrovaný. Rozbehlo sa mu turné k novému albumu. Všetko padlo… Vôbec mi neodpisuje na sms.
Zomrel Zdenek Slabý. Je mi to veľmi ľúto. Bol to krásny človek. Napísal mi predslov do knihy a vedel veľmi dobre pomenovať veci. Veľmi rád som ho počuval. Zomrel aj Bill Rieflin z King Crimson a R.E.M. Pat ho mal veľmi rád. Zomrel Krszystof Penderecki. Pred štyrmi týždňami sme s Janom Sudzinom pozerali na jeho dom v Krakowe. Chcel som vedieť, kde býva. Inšpiroval som sa jeho Polymorfiou a urobil som na barytónovej gitare Coronomorphiu. Všetky stopy so slákom (Cymbow) na Barytónke. Možno ju takto samostatne zverejním. Na album s Arvem z nej dávame len malú časť.
Môj kamarát Lukáš ma na mozgu druhý nádor. Nechcú ho už ožarovať. Musí podstúpiť ďalšiu operáciu mozgu v Bratislave. Všetko sa kôli Corone presúva. Je mi to neskutočne ľúto. Mame žiť s čím máme a s tým, čo nám bolo dané… Ale načo je komu toto???
Vždy, keď mám z niečoho radosť tak ma napadne Lukášova situácia.

 

slaby-potkavani
Často sa stretávam s maliarom Števom Šoltisom. Pracuje na veľmi veľkých obrazoch s veľmi špeciálnou technikou.

IMG_8999
Števo Šoltis pri svojom obraze

Chcel som sa vyjadriť aj k tým statusom na tému “UMELECKÁ HÁVEĎ”
No v týchto časoch sa vyjadruje každý ku všetkému. Mali by sme si hlavne uvedomiť svoje chyby a na druhých hľadať to krásne…? Rozhodol som sa byť ticho. Samozrejme často telefonujem s Valerij Kupkom a bavíme sa o umení, živote a týchto veciach. Tak isto aj s Petrom Michalovičom a Janom Sudzinom.

Arve mi na to povedal toto:
“Sústreď sa na svoju prácu. Nedaj sa znechutiť alebo zničiť ľuďmi, ktorí tvrdia takéto veci. My o tom vieme viac ako oni. Sústreď sa na rodinu a svoju prácu!”

 

Bol som niekoľko krát vyzvaný na FB, aby som zverejnil mojích top 10 albumov alebo fotku z detstva. Napísal som kamarátovi list, v ktorom som sa mu moje odmietnutie alebo nezapojenie do tejto výzvy snažil vysvetliť.


 

List bez adresáta s malými úpravami:

Ahoj …,

Ako prežívaš tuto karanténu? Dúfam, že je všetko v poriadku.
Nevieme, ako dlho to celé bude trvať, no myslím si, že práca podrží človeka v takýchto časoch. Jeden inšpirujúci príbeh je príbeh Puškina v časoch Cholery, kde v karanténe napísal (za 3 a pol mesiaca) napr. svoje “Malé tragédie” a položil základy modernej lit. v Rusku. Potom je to Dekameron od Boccaccia, ktorý je tiež veľmi inšpirujúci. Ľudia v čase moru odišli do karantény a rozprávali si príbehy. Začal som, teda nahrávať album s Arvem, chceli sme ho nazvať Dekameron, ale vypukol ošial na nete v rámci Corony. Každý sa s tým slovom hraje. Rozhodli sme sa, teda, že s názvom ešte počkáme. Album ma 21 skladieb (za 2 týždne), chceme nechať 13-14.
Pracujeme aj na novej Komare (Pat je tiež v karanténe doma) platni a domastrovali sme už album s Bernhardom Wostheinrichom (Berlínske avantgardne elektro)
Začínam zajtra s Michalom Kořánom (výborný, divadelný, ambientný hudobník) nahrávať album na tému ZONA (ako zo Stalkera).
Musím opravovať hudbu do Gotiky, pretože STV film zasa prestrihala. Nevadí, veď je čas…
Začínam pomaly makať na 2. knihe.
Inak všetko to vypuklo v piatok 13. Objednal som si tankový Pilsner v Maxe a čašník mi povedal, že do 20:00 podľa nariadenia musí zatvoriť (od vtedy som na fľašovom v štúdiu). Hneď som mobilizoval muzikantov na nahrávanie.
Barborka mi včera povedala: “Nikdy by som nepovedala, že to poviem, ale chýba mi školaaaaaaaaaa!”
 
 
Ešte ma napadol obraz Filonova – Hostina kráľov. Predtucha vojny…
Povedal mi o ňom Valerij Kupka.
Veľmi dobre vystihuje aj naše časy pred Coronou.
Už toho asi bolo moc. 
Pavel_Filonov_Hostina Kralov 1913
Filonov, Hostina Kráľov 1913
Zomrel Zdenek Slabý (90). Chlap, ktorý mi dal okrúhly štempeľ na knihu a vlastne aj na môj život. Zomrel Bill Rieflin z R.E.M. a King Crimson. Dnes zomrel Penderecki. Môj kamoš Lukáš ma na mozgu druhý nádor, no nemôžu ho operovať. Žije s vedomím, že tam niečo rastie a rastie… Neskutočné, neskutočne skutočné. Často naňho myslím. Nemožem ho ani navštíviť.
Táto situácia okrem iného aj veľmi prirodzene a hladko čistí vzťahy medzi ľuďmi. Rozpustí, čo bolo rozpustiteľné a zocelí viac, čo bolo z ocele.
Touto správou reagujem vlastne na tvoju výzvu na FB ohľadom albumov, ktoré ma inšpirovali. Nechcem ich na FB písať.
Vidím koľko ľudí si takto snaží vyvolať nejakú pozornosť… 
Tí, čo nemajú plakať plačú, tí, čo by mali, neplačú, veď  “…a to by pomohlo…?!”
Narážam na tú skupinu ľudí, ktorá vrtí, ako páv chvostom a nič za ňou nieje. Vieš prečo páv vrtí chvostom? Chce ukázať samici, že je veľký a nebojí sa predátorov, vlastne si chce len zaje..ť… alebo inak povedané, keď príde potopa, hovná vyplávajú na povrch…
Tato situácia musí trvať podstatne dlhšie, aby rozpustila aj tento vírus.
Nejako sa zo mňa stáva za posledné roky čoraz väčší solitér a priznám sa, že mi je takto lepšie. 
V knihe Laurus povedal myslím Christofor: “Keď som v živote niečo povedal takmer vždy som to oľutoval, no keď som bol ticho, to som neoľutoval nikdy”. 
V Tarkovského Solarise je tiež veľmi silná myšlienka. Teda je ich tam veľmi veľa… 
“Ľudstvo nepotrebuje ďalšie technológie a dobýjať ďalšie civilizácie. Ľudstvo potrebuje zrkadlo.”
Posielam ti skladbu, ktorú som urobil pri myslení na Lukáša. Ako ho chce smrť vtiahnuť k sebe, a on sa nechce dať. Na konci vyhraje. Death vs Life (ešte neni zmixovaná, zmastrovaná). Alebo posielam ti dve skladby. Druhá sa volá XAM, má pracovný názov a je o tom, že …..
PS: Nehnevaj sa teda za tú FB výzvu. Môžem ti ich potom povedať osobne, prípadne napísať neskôr sem.
Pozdravujem ….

Teším sa na osobné stretnutie,

David